SAP FKOM är ett ypperligt tillfälle att få tillgång till de stora nyheterna inom SAP-världen väldigt tidigt i kommunikationscykeln. Mycket av det som lanseras på SAPPHIRE kan man få en liten blänkare om redan vid detta event. Bland förhandssnackisarna denna gång var den förväntade nyheten kring SAPs nya ERP-lösning som viss information redan hade läckt ut kring i samband med FKOM i Centralamerika.

Mycket riktigt så kom det stora ögonblicket att handla om Key Noten med S/4 HANA i fokus. Det blev snudd på en religiös stämning bland SAPs egna representanter när Bill McDermott och sedermera Bernd Leukert med flera stod på scen och guidade oss igenom den största releasen sedan R/3.

Det slående var hur mycket jobb som faktiskt lagts ned på att skapa en känsla av någonting helt nytt och fräscht. Ni som har sett SAPs företagsprofil tidigare vet att man gått från mycket vitt och blått till svart och gult, och min personliga reflektion har alltid varit att designspråket inte riktigt är i harmoni med övriga världen. Medan företag som Google, Apple och Microsoft hela tiden strävat mot en lättare känsla i formspråk så har SAP allt mer kommit att likna Frankfurts flygplats med sin orgie i grått och senapsgult.

FKOM

Nu står SAP där helt plötsligt på scen och känns lika uppdaterade och nutida som förvärvet hybris som lirat i en helt annan division när det gäller presentationsmaterial och formspråk. Kanske gör detta grafiska lyft att det som presenteras kommer i en ännu bättre dager än vad som annars hade varit fallet. Oavsett anledning så är min spontana reaktion att S/4 HANA är något riktigt stort och det skall blir otroligt intressant att sätta sig in i vad denna release kommer innebära för SAP, våra gemensamma kunder och oss som partners. Det som känns extra inspirerande är att det är första gången som jag ser en presentation som så tydligt knyter ihop säcken kring HANA som realtidsplattform, Fiori som ett modernt UX paradigm och SAPs Simple-vision med kraftigt reducerad data footprint.