Jag har bevakat SAPs lansering av S/4 HANA men det är inte så lätt att få reda på vilken funktionalitet som kommer med S4! SAP har varit snabba med att visa enskilda Fiori appar inom dom nya områdena men vad finns det mer och vilka områden har fått en förenklad datamodell?

Funktionalitet som förenklats

Som ni ser på bilden ovan så kommer följande områden ha en förenklad datamodel:

SAP lanserar alltså inte all funktionalitet för Logistik och Ekonomi, med förenklad datamodell. De områden som inte är med på bilden ovan finns i ”ERP on HANA”. Så där gäller samma gamla vanliga tabeller och transaktioner via SAPGui. Men glöm inte bort att många av dom ”vanliga” transaktionerna blev ”Fiori-fierade” när ”ERP on HANA” installerades.

Den stora utmaningen för konsulter och kunder som har jobbat länge med SAP är alla dessa användarvänliga Fiori-appar. Transaktionerna i SAPGui finns kvar, men nu finns det en massa nya sätt att komma åt och arbeta med informationen i SAP. ”

Jag tror det finns en fara att ”gamla rävar” kommer visa/ha svårt att ta till sig det nya förenklade användargränssnittet. Men detta är en avgörande framgångsfaktor. Här kommer en uppmaning! På slutet av 90-talet så fanns det Mainframe-personer som tyckte att terminalgränssnitten var bättre än dagens SAPgui utseende. Vi som var konsulter skrattade åt detta påstående. Vi som var konsulter då var uppväxta med Microsofts look-and feel. Samma argument gäller för SAPs nya användargränssnitt. Dagens användare kräver ett förenklat utseende. Nu gäller det för oss som har jobbat med SAP länge att ta steget och introducera en ny användarupplevelse.

All interaktion med SAP kommer inte finnas som Fiori appar, men då kan vi bygga eller köpa. Min kollega Fredric Sandell har skrivit en lysande blogg om SAP Store. En annan bra sida som visar hur man hittar och väljer Fiori-appar finner ni via denna länk.

Kontakta gärna oss om du känner att något av dessa områden är intressanta att fördjupa sig inom.