Internet of Things omnämns av vissa som den fjärde industriella revolutionen där företag kan skaffa sig konkurrensfördelar genom förebyggande åtgärder, optimerade processer och nya affärsmodeller. Med en bred kundbas inom tillverkningsindustrin så är inte maskinrelaterad data något nytt för oss på Acando, men det är just bryggan mellan denna stora mängd data och prediktiva analyser och förebyggande underhåll som är så intressant och också den främsta anledningen till att jag tillbringar dagen hos SAP i Köpenhamn.

Brygga – Fredric Sandell

 

Följer man IT/affärspressen så noterar man snart att det är många som vill positionera sig inom området IoT eller Industry 4.0, och SAP är inget undantag. I Tyskland har man tagit en viktig roll i formulerandet av koncepten inom just tillverkningsindustrin, och nu hjälper man alltså partners att öka på förståelsen inom området genom ett antal workshops runtomkring i världen.

Just denna lite grådaskiga dag i den Danska huvudstaden så har det samlats en liten skara konsultbolag för att ta del av SAPs tankar på området och samtidigt dela med sig av sina erfarenheter och idéer. Det är tydligt att det ännu råder viss osäkerhet kring hur man hittar de där uppenbara business casen, då många av de framgångsexempel som redovisas bygger på företag som radikalt vågat ändra sina affärsmodeller och fullt ut utnyttja de tekniska landvinningar som t ex HANA för med sig.  Förebyggande underhåll borde dock vara något av det enklaste att räkna på och hitta case för hos många av våra kunder

Personligen hade jag en riktigt bra IoT-Liknande upplevelse i början på året. BierCab är i mitt tycke Barcelonas bästa ölpub om man gillar hantverksöl. De har en helt digital öllista som inte bara listar ölen, utan även tillverkare, ABV och hur mycket som finns kvar i fatet. Det senare sannolikt inte mer sofistikerat än att de håller koll på vad som går ut genom kassan i POS-systemet. Men tänk om det skulle ske via sensorer i faten eller linorna istället? Ingen risk att en öl man siktat in sig på under kvällen hinner ta slut och inom en snar framtid skulle vi kunna få realtidsanalys av ölets temperatur, IBU mm. Där är inte BierCab ännu, men de har full integration med Untappd och Instagram som rullar kundbetyg och bilder så att du som konsument kan se vad andra personer tycker i realtid.

BierCab – Fredric Sandell

Denna workshop rullar nu vidare till Sverige så några av er är säkert med på detta under morgondagen i Stockholm. För er som inte lyckats pricka in några av dessa datum så finns det en utmärkt kurs på OpenSAP som ni kan gå precis när som helst. I tillägg så har SAP även nyligen lanserat en dedikerad landningssida för IoT på Partner Edge.