Aldous Huxley’s framtidsbeskrivning är kanske inte så upplyftande men den nya SAP-värld som nu tar form framför våra ögon känns allt annat än dystopisk. Det är dock inte detsamma som att säga att den inte är utmanande.

Förändringstakten i vår allt mer komplexa omvärld gör att det ställs rätt stora krav på oss som individer att hålla oss a jour med utvecklingen inom SAP, inte minst genom den allt stridare strömmen av information som kommer från Walldorf och Palo Alto. Jag har tidigare slagit ett slag för fantastiska gratisresurser som OpenSAP för att förhållandevis snabbt och enkelt bli uppdaterad på vad som händer. Jag har dock full förståelse för de som känner att en redan breddfylld agenda inte riktigt medger den tid som krävs för att ta till sig alla nyheter. Den riktiga utmaningen infinner sig dock i nästa steg, när vi måste börja fundera på vad vi skall göra med alla dessa nya affärsmöjligheter. Det gäller att hitta tid och samla energi till att analysera och reflektera över allt det vi tagit till oss, och det är här som många av oss inte mäktar med.

Jag drar ibland en parallell till mitt Google Map Pin Arts-projekt som aldrig kommer se dagens ljus. Antagligen är det inte ens en särskilt unik idé med så många miljoner kreativa människor på denna planet, men i korthet går projektet ut på att belysa konsekvenserna av att helt ansvarslöst släppa en Google Pin på en karta. Tanken är att i bildform illustrera hur vardagssituationer påverkas av att det plötsligt materialiseras en 4 meter hög Google Pin i någons trädgård. Syftet är inte att gotta sig i ond bråd död, men några demolerade byggnader och lite harmlösa ”fender benders” till följd av att Knappnålen släpps i en livlig korsning under rusningstrafik platsar helt klart i detta projekt.

SAP Google Pin

Vad är då kopplingen till att inte orka exekvera på all den information som kommer från SAP i dessa dagar? Jo, detta lilla konstprojekt skulle kräva att jag lär mig Photoshop på en nivå som jag helt ärligt inte har vare sig energi eller tid till för tillfället. Backa bandet 20 år, så hade kvällar, nätter och helger snart resulterat i att jag kunnat titulera mig PhotoMaster, medan jag idag nöjer mig med att låta någon annan ta tag i detta så att jag kan roa mig med att följa resultatet på Instagram istället.

Att möta flodvågen av information från SAP med samma inställning tror jag dock kan vara förödande. Med S/4 HANA och CEC håller SAP på att försöka ta en ny position på affärssystemsmarknaden. Cloud och Mobile First heter det, och den som inte försöker förstå hur detta påverkar ens företag och sig själv som individ kan snart finna sig akterseglad av de som investerar sin tid i att förstå den nya världen. Fram tills idag har det gått att överleva i SAP-världen utan att sträva efter att ligga i framkant, men med den utvecklingstakt som vi nu ser tror jag inte det finns något riktigt val. Investera tid i att förstå den sköna nya världen eller bered dig på att bli lämnad kvar i bakvattnet!