Tillhör du de som slentrianmässigt ”lajkar” alla inlägg som görs av bekanta på Insta, FB, Pinterest och Untappd? Då är du knappast ensam. Att snabbt och effektivt klappa någon på axeln genom att trycka på gilla-knappen torde vara en sjuka som många av oss lider av.

När man drar igång en ny kommunikationskanal som vi gjort här med denna blogg så följer man givetvis upp hur det ser ut med besöksstatistik och i vilken utsträckning som inläggen sprids vidare i olika sociala media, men det är svårt är att få grepp om vilket eventuellt genomslag ett inlägg faktiskt har. Jag brukar ibland prata om lajk-bruset som boostar vår digitala närvaro men som samtidigt lägger en rosaskimrande slöja över den krassa verkligheten.

Vän av ordning kan då säga, ”men vad är problemet?” Det viktiga är väl att man får många knapptryckningar på det material man producerar, och om folk sedan har läst och begrundat är mindre intressant. Ja … jo … nej. Vi vill ju bjuda in till dialog och reflektion och då krävs det att budskapet når fram. Att det står en hög siffra på LinkedIn-knappen har inget egenvärde i sig. Ibland kan det till och med gå rätt så illa när man automatiskt gillar något på sociala media, utan att bemöda sig med att sätta sig in vad som egentligen skrivs.

Jag ger er ett exempel från ett insta-inlägg som jag gjorde i ett helt annat sammanhang efter att ha fått en bild av en kollega föreställande en reklamaffisch för Pripps från en svunnen tid.

PrippsBlå

Vad som hände var att Pripps USA kontaktade mig på Instagram och frågade om det kunde få använda sig av mitt inlägg i en re-post i samband med att man nu tydligen skall lansera Pripps Blå i USA. Uppenbarligen hade man inte bemödat sig med att läsa själva inlägget och det var först när jag svarade enligt nedan som polletten trillade ned.

#prippsusa of course you can re-post, but you DO understand that being portrayed as an environmental rapist is not a good thing right?

Pripps USA tackade för påpekandet och radera omedelbart alla sina kommentarer.

Vad är då sensmoralen i denna historia? Det viktiga är inte att många personer trycker på gilla-knappen på dina inlägg, det handlar enbart om att det är rätt personer som gör det. Personer som läst, begrundat och reflekterat. Personer som faktiskt ärligt tycker att det som skrivits är tänkvärt eller helt enkelt bara underhållande. Fundera också på vilka signaler som du mer eller mindre omedvetet skickar ut genom att slentrianmässigt pusha inlägg på LinkedIn och liknande sociala kanaler. Gör du det för att du genuint gillar det som skrivs eller handlar det bara om den där bekräftande digitala axelklappen?