När jag och min familj ska på semester så är har vi 5 viljor som ska enas. Ett svårt beslut som kräver en bra strategi och bra beslutsunderlag . Alternativet är bara att bestämma sig, men då riskerar det bli någon som surnar till och det vill man inte ha :-).

skidsemester

 

Lite trivialt beskrivet, men på samma vis kan vi tänka när vi ska åka med till S/4 HANA, d v s vilka behov behöver vi ta i beaktan:

S/4 HANA behov Famljen Bergströms behov
Agree constraints Skidsemester inte charter
Determine key business goals Bra skidåkning, man ska äta och dricka gott och ett minne för livet.
Agree Evaluation principles Bra snö, bra carvingbackar och lagom kostnad
Perform market assessment Går det att flyga eller måste man köra?
Agree expected benefits Det ska var skoj för alla.
Determine strategic fit Gör en utvärderingsmodel
Calculate cost high level Gör en ungefärlig budget. Den stämmer ju inte för jag missar alltid spontan-shoppingen i skidaffären.
Assess current situation

 

Hur har vi det med skidor, hjälmar mm, vad skall vi ta med oss. Hur duktiga är vi på att åka skidor?
Develop business case, decision matrix and recommendation Sammanställ, gör en beslutsmatris och gör en rekomendation, så får du med dig hela familjen

 

 

På detta vis har mina kollegor på IT Management Consulting (ITMC) jobbat under lång tid för att hjälpa kunder att välja rätt affärssystem. Vi inom SAP konsulting har nu tagit deras kunnande och parat det med vårt kunnande kring S/4 HANA och, tada, så har vi ett erbjudande för alla er som funderar hur man kommer fram till bästa beslutsunderlaget. Det är betydligt fler önskemål som måste tas i beaktan när man ska till S/4 eller välja affärssystem, än då jag och min familj bestämmer resmål. Men metoden är avgörande för att skapa det bästa beslutsunderlaget! Både för mig själv i ett av årets viktigaste beslut, och för er kära kund.

 

Under ett par veckor så sätter vi upp ett antal workshops mer kunniga personer från verksamheten, IT, ledningen och Acando’s HANA team. Under ledning av en fasilitator från oss driver vi processen framåt. Med en approach där vi bryter ner ovan perspekti. På detta vis så kommer vi att skapa ett beslutsunderlag som hanterar ett komplex värld baserat fakta och behov.

 

Evaluation method

 

Komplexiteten i frågan kring hur man tar sig till S/4 HANA finns oftast beskriven i verksamhetsmål och IT-strategin det gäller ”bara” att bryta upp dom i handfasta punkter.

 

Mål Medel
Ökad kundnöjdhet Snabbt svar på web:en med hjälp av HANA
Ökad kundnöjdhet Snyggt och enkelt användargränssnitt byggt i SAPUI5
Förbättrad access för personal Tillgängligt för alla typer av enheter (mobilt, surfplatta, PC) via HTML5 som Fiori bygger på
Kapitalisera vår information API Management
Effektivare processer Simple Finance, Simple Logisitcs och Simple Project
Effektivare processer inom IT Verktygstöd via Solution Manager
…. ….

 

Sakta men säkert börjar fler och fler i workshoparna kunna se vilka delar som behövs och vad som krävs för att till fatta rätt beslut. Inget företag vill köra igång allt på en gång så tidsaspekten och vad brinner i knutarna styr också när i tiden som saker och ting bör lösas.

resväg

 

Under workshop:arna reder vi även ut vad saker och ting kommer kosta! Såklart den klurigast av frågor. Men även den komplexa frågeställning kan brytas ner i mindre delar. För att finna den bästa S/4 HANA Roadmap:en.

  • Verksamhetsprojekt
  • IT Projekt
  • AM (Application Managment)
  • AO (Application Operation)
  • IM (Infrastructure Managment)
  • Infrastruktur
  • Licenser

 Utvärdering

Formatet som vi använder för att visa på olika alternativ och dess inbördes skillnader behöver vara tydligt, även om den underliggande analysen är komplex och faktabaserad..

Detta är Acandos paketerade erbjudande kring framtagande av beslutsunderlaget för S/4 HANA resan. Kontakta mig gärna om ni vill veta lite mer.

 

Om ni vill se en person som vet hur man hanterar en komplex fråga på ett tydligt sätt, med hjälp av fakta. Se hur Hans Rosling diskuterar med denna danska reporter.