Fick mig tilldelat en väldigt svår uppgift häromdagen. Min sons förskola gav mig uppdraget att ta med gosedjursråttan Job till min arbetsplats och samtidigt passa på att förklara för honom och alla förskolebarnen vad mitt jobb egentligen går ut på. Dagen skulle dokumenteras i Jobs bok. Den du!

Det nyttiga i en sådan övning är att tvingas fundera på vad det egentligen som är essensen i det vi håller på med. SAPs gigantiska plattformsbygge i all ära som adresserar megatrenderna i samhället och affärslivet. Globalisering, Digitalisering, IoT med Big Data, CX, Nätverk, Millennie-generationen och allt vad vi nu försöker förstå oss på. Vad är det egentligen vi håller på med?

[dramatisk trumvirvel] … Nix jag har inte svaret klart för mig idag. Ledsen om ni förväntade er ett facit som ni kunde kopiera och visa upp nästa gång ni får frågan ”Vad pysslar du med egentligen?

Det viktiga är inte att ha svaret till hands. Det viktiga är att ibland ta ett steg tillbaka och fundera och reflektera. Jag håller på med ett affärsplanearbete just nu som jag går igång på till 100%. Det är otroligt spännande att fundera på hur vi skall ta en massa otroligt bra idéer kring ”det nya SAP” och stöpa om det i en modell som är lite mer affärsmässig och som det går att möta marknaden med. Eftersom Råttan Job är med mig på jobbet idag så tittade jag på en bild jag hade i mobilen från någon brainstorming-övning som jag hade med mig själv i ett illa syresatt konferensrum häromdagen.

JOb tre

Vad säger detta egentligen?

Jo, för att klä in detta i fyraåringarnas språk:

VI SKALL HJÄLPA VÅRA KUNDER ATT BLI BÄTTRE

Det är inte mer komplicerat än så. Hoppas nu chefen godkänner denna mening som affärsplan. Den är tydlig och lite ”krispig”, och så tog det bara 2 minuter att få ihop den. Win-Win!