Det kan väl inte ha undgått någon att Internet of Things (IoT) pushas ganska så hårt av SAP, och med detta så kommer en del praktiska frågor kring hur man skall kommunicera med smarta sensorer etc på ett säkert sätt. Säkerhetsfrågan kommer också in i en mer generell diskussion kring molnbaserade lösningar som vi ser kommer bli en naturlig del av våra hybridlandskap i framtiden.

När kunderna frågar mig hur jag ser på säkerheten så har jag flackat lite med blicken och inte känt mig riktigt komfortabel med att uttala mig i frågan. Som lekman lever man lite i tron att det där har nog de stora leverantörerna koll på. Sedan visar ibland historien att det inte är riktigt sant, som när Adobe lyckades läcka ut mitt användarkonto för några år sedan.

Vad har detta nu att göra med Trojanska hästar eller ”Ze Trojan Hörse”?

Jo OpenSAP har fortsatt lägga ut kurser från Hasso Plattner Institure, och jag gick nyligen den superintressanta kursen Cybersecurity – The Essential Challenge for Digital Transformation. En kurs som jag starkt kan rekommendera om man vill uppdatera sig på Cybersäkerhet. Kursen leds av Professor Doktor Christoph Meinel som uppenbarligen är en erkänd auktoritet på ämnet. Det som skapar vissa problem för mig är att jag får väldigt svårt att koncentrera mig när kursen leds av en person som hela tiden för tankarna till när John Cleeses karaktär Basil Fawlty härmar tyskar i Fawlty Towers.

Utöver Ze Hörse så blir det lite komiskt att lyssna på Meinel när han försöker sig på att uttala ordet ”vulnerability”. Dessvärre så gör hans talmanus att han måste försöka sig på detta ett trettiotal gånger och han är inte nära en enda gång. Det närmaste han kommer är nog [wajnabbarteez]

Pronunciation

Samtliga ord som innehåll tre eller fler stavelser lyckas den gode Herr Meinel med osviklig precision betona på alla stavelser utom den korrekta och det skapar enorma koncentrationssvårigheter hos mig.

Nu skall jag inte förlöjliga denna OpenSAP-kurs för jag tycker personligen att den var superintressant, inte minst med tanke på att vi möter frågeställningen varje gång vi tar en dialog med en kund om att köra SAPs lösningar i molnet. Dock är vi tillbaka vid min gamla käpphäst att ”Stories only happen to those who are able to tell them” (Paul Auster), och här lyckas man inte riktigt fullt ut.

Tillbaka till själva innehållet i kursen. Det som bitit sig fast mest är konceptet ”digital wrapper” som beskriver hur vi numera har ett digitalt omslagspapper kring våra analoga och fysiska entiteter, vilket skapar enorma möjligheter men även exponeraren hel del säkerhetsrisker.

När någon länsade mitt hotellrum i Göteborg för rätt många år sedan så bröt de helt sonika upp dörren och rensade rummet på värdesaker. Nu när jag går omkring med en elektronisk rumsnyckel i min mobiltelefon så finns det ett digitalt omslagspapper som gör att någon teoretiskt sett skulle kunna öppna dörren helt utan åverkan.

Home Gateway-arkitektur i kombination med allt mer fingerfärdiga barn och ungdomar (script kiddies) kommer kanske ta hela Trick or Treat på Halloween till helt nya höjder. Ge oss godis annars låser vi dig ute och stänger av värmen för dig!

Vad är då det samlade omdömet? Superintressant ämne, så avsätt tid att köra igenom det gedigna kursmaterialet. Jag vill påstå att kursen tar upp detta viktiga ämne på ett lättillgängligt sätt. De enda delar jag inte riktigt kan uttala mig om är avsnitt 6 respektive 8 från den första kursveckan. Jag kan liksom inte komma igenom dem utan att skratta åt Basil Fawlty så tårarna rinner.