Jag sitter just nu i den nya digitala verkligheten, på ett café, två veckor före jul, utan julstress. För jag har redan köpt 2/3 av paketen via mobilen och får dom hemlevererade :-). Det är skönt, billigare och enklare. Nästa år kommer jag att be att få paketen levererade till min bil (Volvo levererar till bagageluckan)

fika

Vilket år! I slutet på 2014 så började det bubbla kring S/4HANA och på SAP Innovation Forum mars 2015 så small det till. Lanseringen kring S/4HANA och SAP:s 4 generations plattform var ett faktum.

I början fick man intrycket att allt var superenkelt!

Men att lyfta ett företags kärnprocesser till en ny plattformsversion, är inte något man bara gör. Vi insåg tidigt att vi måste ha ett business case. Värdet måste vara högre än kostnaden, och alla kostnader och värden måste vägas in. Enligt mig så har dom senaste 10 åren inte innehållit så mycket strategiskt behov (för IT, ur ett plattformsperspektiv), kring SAP plattformen. Vi har kunnat lägga på funktionalitet som verksamheten har haft behov av, allt eftersom. SAP plattformen (SAP Business Suite) har hjälpt oss automatisera våra kärnprocesser.

Men spelplanen för IT har ändrats, digitaliseringsbehovet är på allas agenda. Behoven kring digitaliseringen ökar och ökar och ökar. Mina kompisar/kollegor på Acando Digital Consulting har listat dom viktigaste trenderna för 2016.

Verksamheter har insett att digitaliseringen ändrar affärsmodellen och IT måste stödja denna model. SAP ERP, SRM, CRM, BW/BI… har inte vad som krävs för att möte dessa behov. Men det har S/4HANA!!!

Under våren 2015 tog vi på ECS kontakt med våra kollegor på IT Management Consulting för att fråga om dom hade metoder för att få fram ett business case baserat på en komplex målbild. Det visade sig att detta var en frågeställning som dom ofta har jobbat med. I samband med ERP val.

Parallellt så analyserade ett antal SAP IT arkitekter och SAP Lösnings arkitekter  vad den 4:e generationens plattform skulle innebära för kunder ur ett projekt och förvaltningsperspektiv. Ett arbete som resulterat i en kunskapsresa för oss på Acando, och en transformationsplan.

Acando Simpla Runners orange 1

 

Dessa tre aspekterna har resulterat i följande formel 🙂

Formel

Erbjudandet ”S/4HANA Roadmap by Acando” visar på Acando:s hela spektra av kompetens! Det är suuuper kul att få vara del av detta erbjudande, och det känns verkligen som detta blir ännu mer relevant när vi går in i 2016. Jag lovar att under 2016 dela med mig av hur vi ser på detta!

Jag kör också en nyårsönskan så här några dagar innan jul.

  • Jag hoppas att 2016 blir året då IT ser sig som en möjliggörare för den digitaliserade värdekedjan. IT kan leverera grymt mycket affärsvärde!

Hilda och jagHär önskar jag att jag varit i jul, men skånsk jul är inte så dumt det heller :-).

/Kalle