OK, hur sammanfattar man FKOM så att ni förstår och får en känsla av vad det är för en tillställning?

När seklet var ungt (eller rättare sagt i början på nittiotalet) fanns det ett Holländskt band som hette 2 Unlimited som jag är rätt säker på är berättigade till royalties som manusförfattare till årets Key Note från Bill McDermott.

Let me hear you say Yeah!

Let me hear you say Yeah!

 

No no, no no no no, no no no no, no no there’s no limit!

No no, no no no no, no no no no, no no there’s no limit!

 

No no limits, we’ll reach for the sky!

No valley to deep, no mountain to high

No no limits, won’t give up the fight

We do what we want and we do it with pride

 

(There’s No Limit av 2 Unlimited, 1993)

 

Att kalla det för ett väckelsemöte har alldeles för negativ klang, men föreställ er den energ som man försöker uppbåda som presidentkandidat eller frikyrkopastor. Inte riktigt som Steve Ballmers mest berömda framträdanden på Microsoft men ändå en bit på väg. Till saken hör att officiellt var inte Bill McDermott inplanerad för keynoten utan Europa-chefen Franck Cohen fick istället en lapp som han skulle läsa upp med en hälsning från Bill som är på turné i Kina. Under uppläsningen glider den karismatiske ledaren för SAP in på scenen bakom Cohen till dånet från tusentals jublande SAP:are. Cohen såg rätt förvånad ut, men då den europeiska regionen MEE (middle and eastern) vunnit pris som årets SAP-region var det kanske trots all inte helt oväntat att koncernchefen skulle dyka upp för att hylla denna del i organisationen.

 

FKOM Headline

För många blev det lite emotionellt med tanken på att McDermott råkade ut för sin olycka förra året och inte varit fullt lika synlig i rampljuset sedan dess. En avspänd och duktig talare är han hur som helst, och det kändes lite som en presidentvalskampanj när slagorden haglade från scenen.

“When SFDC comes to our home ground, make it a HOUSE OF PAIN!”

“Everybody gets knocked down. It is all about getting up again”

När väl McDermott gjort sorti lugnade publiken ner sig väsentligt och lyssnade till när Robert Enslin och Steve Singh redogjorde för olika tillväxtsiffror. Som vanligt var det ett bra år för SAP med goda siffror inom OnPrem, stark tillväxt inom Cloud och med en tydlig bild av att Global Services and Support kommer vara en allt viktigare komponent framöver. Mer om detta vid nästa bloggtillfälle.

Sedan kom det som jag hade sett fram emot mest inför eventet, Jonas Kjellberg (en av Skypes grundare) som förklarade hur han ser på samspelet mellan produkt, sälj och lönsamhet, och framförallt hur man lär av sina misslyckanden. En av höjdpunkterna var när han brister ut i “never underestimate the bad taste of Germans” som en kommentar till Zalando-tiden. Rätt så kaxigt uttalande på ett SAP-event, men med det CV:t så har han nog förtjänat att få vara lite arrogant och obekväm.

FKOM Jonas

Det budskap från Kjellberg som tog mest skruv hos mig var annars tankarna kring DELIGHT. Det vill säga vad det för behov som man tillfredsställer genom sina produkter och tjänster. Det fick mig att tänka på utmaningen inom vår bransch där det inte alltid är så lätt att definiera vår ”delight”. Tror generellt sett det är lättare att beskriva detta när det gäller produkter eller tjänster riktade till konsumentmarknaden. Sedan pratade Kjellberg också om vikten av FREQUENCY i framförallt kundbearbetning, och här råder det inga som helst tvivel om att det finns mycket att göra. Han refererade till en slogan från Electrolux med budskapet – 100 knack, 10 snack, 1 tack, som ett sätt att illustrera vikten av ihärdighet och hög frekvens.

FKOM Hand

Den största skillnaden mot FKOM 2015 är ändå hur SAP jobbar med sin image som ett lite mer humant företag. Mycket kramande på scen och tal om Corporate Social Responsibility, och det gör de säkert alldeles rätt i. Skall man attrahera yngre generationer så räcker det inte med en ordentlig ansiktslyftning av produktportföljen utan hela företaget behöver stöpas om för att bli attraktivt.

Vad gäller tag lines och annat så kompletterades Run Simple med Run Live som ett sätt att beskriva den nya realtids-världsordningen. Huruvida No Limits kommer användas mer externt låter jag vara osagt, men det var ett väldigt tydligt budskap genom hela konferensen. Sedan var det den digitala handen med den digitala kärnan i handflatan som jag inte hade sett förut. Jag vet inte riktigt hur jag skall ställa mig till att mitt område CEC (Customer Engagement & Commerce) fick långfingret i denna gestaltning, men jag är säker på att vi kommer få se mer av detta under året.