Alla kanske inte minns hur Netflix imploderade 2011! Orsaken var att Netflix ville befästa sitt växande engagemang för strömmande video genom att knoppa av sin framgångsrika DVD-uthyrning. Kunderna tjöt av ilska. CNNMoney rapporterade att cirka 800.000 kunder, eller 3,25% av kundbasen,annulerade sina konton mellan juli och oktober 2011 och att bolagets börsvärde rasade.

Netflix kunde lätt ha blivit ett av de 40% av globala företag som Ciscos vd John Chambers förutspår kommer att krossas under trycket att genomgå en digital omvandling. I stället studsade dom tillbaka och anslöt sig till de 30% Chambers säger kommer att göra denna omvandling framgångsrikt. Hur hanterar ditt företag digitaliseringen? Enligt DI så saknar storbolagen digital kompetens i styrelserna.

 

Ett annat exempel är Kodaks ovilja eller oförmåga att inse vad som var på väg att hända, vilket orsakade monumental skada för ett av 2000-talets mest kända varumärken. Kodak uppfann digitalkameran men misslyckades med att kommersialisera den av rädsla för att kannibalisera på den del av verksamheten som producerade kamerafilm.

Kodak’s motto är “Share Moments. Share Life.”. De förutsåg digital fotodelning, men endast i begränsad utsträckning. Kodak kunde ha skapat något som Facebook innan Facebook gjorde det, men ovetandes om vad som låg där framför näsan på dem missade de en enorm möjlighet. Kodaks försäljning rasade från 19 miljarder dollar 1990 till 2 miljarder dollar 2015. Idag fokuserar Kodak på specialfilm till filmbranschen medan Zuckerberg skrattar hela vägen till banken.

På samma sätt tror jag att Wal-Mart är extremt pressade.  Wal-Mart har valt att driva sin digitala satsning som ett separerat bolag helt frånkopplat från deras butiker och deras affärssystem. Är det någon bransch där betydelsen av att veta allt om din kund är stor, så är det inom handel. Wal-Mart erkänner för Wallstreet Journal att de ligger efter, men att de investerar tungt och utvecklar nya funktioner för att försöka hinna ikapp Amazon. Ett stort initiativ är att integrera butiks- och online-transaktioner för att utnyttja dessa kombinerade uppgifter i sina processer. Man genomgår just nu en stor och riskfylld digitala omvandling, och Wal-Mart säger själva att dom inte ser några vinster från e-handel för flera år framöver. Dom har i alla fall påbörjat resan men hur det går återstår att se.

 

Jag har tidigare talat om vikten av en färdplan mot framtiden samt en innovativ kultur. Utan en tydlig färdplan så kommer vi missa målet.Men med en färdplan så vet man vart man är på väg och kan alltid göra mindre justeringar.

 

Evaluation methodGör ett business case för S/4 HANA

Roadmap andra projektRoadmap

Design Thinking part 2Design Thinking

 

Dessa tre blogpost adresserar dom för mig 5 viktigaste grundpelarna för att stå rustad för framtiden:

  1. Sätt alltid kunden först: Det måste alltid vara ett kundfokus på allt vi gör
  2. Om det inte finns, gör det själv: Skapa egna “start-ups” inom bolaget. Implementera en innovativ process för förändring. Strategier måste födas med innovativa idéer.
  3. Överväg att ta in ny kunskap: Om din egna personal inte agerar. Köp in kompetensen.
  4. Ha rätt plattform: Du måste bygga den digitala värdekedjan. SAP har allt stöd du behöver!!! Kom till Innovation Forum 2016 #ACANDOIF16, #SAPIF16
  5. Låt personalen blomma: Teknik kräver människor, utbildning, rekrytering och en kultur som tillåter förändrat beteende. Tillåt er att misslyckas. Men gör det i liten skala då är det lättare att slänga dåliga ideer. Prova Design Thinking metodiken.

Om Netflix hade påbörjat processen genom att gå ut till kunders hem för att se hur människor tittar på sina filmer, kunde de kanske ha kommit fram till en helt annan lösning för att ändra sin affärsmodell. Omställningen till en digital affärsmodell som kompletterar den befintliga. Därför ser jag hela digitaliseringen som fantastiska möjligheter till nya affärer som kompletterar de befintliga. Men börja i tid! Fujitsu gjorde en analys i samband med World Economic Forum i Davos. Denna studie lyfter fram att Sveriges självbild kring mognadsgrad inte stämmer så bra överens med verkligheten. Vi tror att vi är digitalt redo, men vi ligger faktiskt efter i jämförelse med 3 andra länder i Europa (England, Tyskland och Spanien).

“Swedish organizations aren’t as far along the road to digitalization as their European counterparts, with only 24% of IT decisionmakers viewing their companies as extremely digitally mature and two thirds (66%) seeing them as playing digital catch-up. However, Swedish businesses are making up for lost time, with 87% focused on faster digital adoption.”

 

Netflix, har lärt sig av sina misstag och gör ett beundransvärt jobb. Netflix har nu nästan 70 miljoner medlemmar över hela världen , 5 miljoner av dem förblir prenumeranter av DVD. Med siffror som detta, är det inte konstigt att företaget planerar att fortsätta att erbjuda DVD-alternativ under en överskådlig framtid. Vi på Acando kan dagens behov och morgondagens utmaningar, låt oss följa med på er resa :-).

Vi satsat hårt på det digitala omslagspappret inför SAP Innovation Forum. Hjälp oss och vinn familjens nya favoritleksak en Hoverboard. Var med i tävlingen genom att dela detta och kommande relaterade inlägg med hashtagen #ACANDOIF16 .

Vi kommer dra en vinnare bland de som aktivt bidrar med att sprida vårt budskap.