Hur sammanfattar man egentligen två fullspäckade dagar kring digitalisering och innovation?


Ett sätt kan vara att titta på sina anteckningar och marginalkladd från det dussintal sessioner som man varit delaktig i. Det ser kanske mest ut som en samling barnteckningar liknande dem man får hem från förskolan med jämna mellanrum, men någonstans i allt detta finns det faktiskt ett par idéer kring Digital Transformation och Innovation.

DUBLIN

Roboten som drömmer om ett elektriskt får är kanske svårast för den oinvigde att dekryptera, men om jag säger Blade Runner så nickar kanske någon igenkännande. Philip K Dicks roman som är förlagan till filmen heter faktiskt ”Do Androids Dream of Electric Sheep?”, och min tankar kring detta kommer ur det konstanta budskapet kring exponentiell teknikutveckling och hur lite tid vi faktiskt ägnar åt att beskriva de risker som vi borde adressera. Fick en demo av en sensor från Texas Instruments som kopplades till en Raspberry Pi och in i HANA, och som kunde användas till att slå på och av strömmen i ett rum. Jag frågade lite försynt om det är svårt att ”hacka” en sådan sensor, och svaret blev ”It is child’s play really”. Känns ju betryggande på alla sätt och vis.

Det kanske mest uppfriskande exemplet kom lite oväntat från ett rätt nystartat Holländskt företag som endast kör HCP, och som hade ett exempel från Rotterdams Hamn kring IoT. Det var inte caset som sådant som stod ut, utan det var approachen till hur man pratar IoT med kunder. De nämner aldrig teknik, utan går ut till sina kunder med hypoteser kring Use Cases som de funderat ut hemma på kammaren och ber kunden om att få prova detta i deras verksamhet. Bolaget växer så det knakar.

Samlingen av så kallade Stjärn-människor illustrerar vikten av att jobba med Digital Marknadsföring och det är tydligt att de företag som jag pratade med som kommit långt med sin interna omställning till den digitala kärnan samtliga ligger långt framme i hur de jobbar med sina digitala kanaler.

Den kanske viktigaste funktionen som PSD-mötet fyller är annars just sammankopplingen av partners för att kunna hitta potentiella gemensamma intressen, och här levererade denna sammankomst långt över förväntan.

Det enda som jag upplevde som negativt med dessa dagar var återigen bristen på moderna och uppdaterade referenser. Uber, Airbnb, Netflix, Kodak, Blockbuster – jag vet inte om jag pallar med en dragning till där dessa exempel lyfts fram. Det är väl en sak om man tar upp dem i förbifarten mer som ”stating the obvious”, men när man börjar förklara dem i detalj behöver man uppdatera sitt material. Jag hoppas innerligt att det kommer något nytt företag som kullkastar en hel bransch snart så att vi får något nytt att prata om. Hoppas bara inte det kommer inom IT och MC-consulting så att man får sälla sig till skaran dinosaurier som inte såg kometen komma.