Jag skrev nyligen om John Markoff och hans redogörelse av människorna bakom Artificial Intelligence respektive Intelligence Augmentation i boken Machines of Loving Grace. En hyffsat intressant läsning som ibland tenderar att hamna i detaljerade personporträtt, vilket gör att konsekvenserna av personernas handlande kommer lite i skymundan. Jag vill inte påstå att jag legat sömnlös sedan jag läste boken, men en hel del tankar väcks onekligen kring människans samexistens med maskiner som gör att man vill veta mer om vad som händer just nu på teknikområdet. Där har ni anledningen till att jag på behörigt avstånd hållit ett vaksamt öga på TechCrunch Disrupt som pågår den här veckan i New York.

I Markoffs bok behandlas bland annat några av personerna bakom Apples Siri, den produkt som på något sätt har blivit synonymt med den Digitala/Virtuella Assistenten. Ett hett område med flera aktiva aktörer med produkter som återfinns på dit soffbord som Amazons Alexa, på din Windows-dator som Cortana eller i fickan i din mobil som Google Now. Produkter som alla syftar till att på ett intelligent sätt hjälpa dig få svar på dina frågor eller utföra dina instruktioner. Just nu pågår ett race kring vilken plattform som klarar av de mest komplexa frågorna, och konkurrensen ser ut att hårdna ytterligare.

De av er som någon gång använt er av appen SoundHound vet kanske att det på den amerikanska marknaden nyligen lanserades en produkt från samma företag som kort och gott heter Hound. Appen utmanar Siri och Google Now, och som om det inte redan vore tillräckligt trångt om saligheten inom området Virtuella Assistenter så kastar sig nu en av medgrundarna till Siri – Dag Kittlaus – in i leken.

Produkten du skall hålla utkik efter går under namnet Viv och är en ny ”Artificial Intelligence-powered assistant app”. Kittlaus & Co på Viv Labs slog på stora trumman under TechCrunch Disrupt, och nu skapas en stor förväntansvåg inför lanseringen senare i år. Vad Viv gör utöver att svara på galet komplexa frågor som ”Kommer det vara varmare än 18 grader nära Golden Gate Bron i övermorgon efter klockan 17?” är att koppla ihop den egna tjänsten med relevanta kringtjänster som Hotels.com och Uber, så att användaren kan utnyttja röststyrningslogiken även mot dessa leverantörer. Kittlaus beskriver det som att målsättningen är att vara det intelligenta gränssnittet för kort och gott “allt” och de tar även på sig rollen ”to be the one perfecting the third-party ecosystem”.

Vad gör då Viv-lösningen unik? Enligt upphovsmakarna ligger svaret i ett tekniskt genombrott kallat ”dynamic program generation”, eller mjukvara som skriver sig själv på rekordtid. Viv kan analysera avsikten med en fråga och sedan programmera sig själv för att besvara den baserat på egen data eller tredjepartsleverantörer, vilket resulterar i en inlärnings- och besvaringsprocess som vida överskrider de etablerade plattformarna. Lösningen vilar på tre principer som lika gärna kunde skrivits ned av Isaac Asimov – “Viv will be taught by the world, it will know more than it is taught, and it will learn something every day

Så lät det i alla fall från scenen på TechCrunch. När produkten kommer i AppStore får man väl bilda sig en egen uppfattning. Det jag undrar mest nu är vad Apples utvecklare hittar på för påskägg i Siri till frågan ”Who is Viv?”

 Who is Viv indeed? Is it the new kid on the block? Is it my disruptor? Well that notion sounds quite funny spoken out loud doesn’t it? Maybe we should just settle for a joke. Viv is nothing but a harmless joke! Next question please!

– Siri