Digital Innovation har hunnit bli rätt så väletablerat som begrepp och företeelse i vår bransch, men ute hos våra kunder har det i många fall tagit lite längre tid att få fäste. Som med alla större förändringar så tar det en stund innan nya begrepp kryper under skinnet på våra beslutsfattare, men när de väl gör det så går de inte längre att ignorera. Min känsla är att det nu till sist har börjat klia lite mer påtagligt på de där oåtkomliga ställena på kroppen, vilket gör att företagen känner sig manade att agera. Antingen det, eller så drivs de sakta men säkert in i galenskap. För har det väl börjat klia så finns det ingen återvändo.

Sedan är det så att när man står inför nya utmaningar så saknar man ibland verktygen för ta sig an dem. Om ni minns historien om schimpanserna som knäcker gåtan och tar till pinnar för att fiska upp myror, så behöver man ibland lika mycket hjälp med att formulera nya idéer som att tillhandahållas det konkreta verktyget. Ibland behöver man någon som säger ”Vet du vad? Du skulle kunna prova med att hitta något sätt att fiska upp dem” istället för ”Här har du en pinne, gå och fånga myror!”.

Inom vår SAP-verksamhet försöker vi hitta vägar att jobba med problemställningar från båda dessa perspektiv, men utåt sett så har det kanske inte alltid varit lika tydligt. Det handlar till syvende och sist om vad vi som SAP-experter ställer i skyltfönstret för att hålla oss relevanta och innovativa ute hos våra kunder. Den här bloggen har delvis syftat till att försöka visa upp en lite mer okänd sida av oss och exponera den transformation som vi genomgår som företag. Som ett konsultföretag har vi dock ofta förlitat oss på stilrena mannekänger i skylten som för tankarna till … vilken etablerad och seriös spelare på vår arena som helst.  Det är därför som jag nu blir så oerhört stolt när Acando som företag väljer att frångå den principen och satsar på att ställa något som är lika delar galet som genialt i rampljuset.

Idag lanseras nämligen itch – en digital innovationsbyrå med ambitioner

Itch erbjuder stöd kring innovation och utveckling av affärsmodeller, produkter, tjänster och marknadsföring. Med utgångspunkt i användaren och ny teknik arbetar vi med allt i från rådgivning och tjänstedesign till prototyper och visualisering.

Itch är uppbyggt kring en inspirerande och dynamisk miljö med ett labb och en studio där vi arbetar nära kunder, ofta som en förlängning av interna innovationsteam. Att konstant bedriva forskning och utveckling, för såväl kunder som för egen räkning, är en viktig del av företagsidén.

Pressmeddelande från itch

Jag blir så otroligt inspirerad, och ser direkt hur vi kan dra nytta av våra inspiratörer som kommer och säger ”glöm pinnen, glöm myrorna, vad skulle ni kunna göra för att bli självförsörjande på bananer istället?”. itch är den kraft vi behöver för att hitta potentialen i varje enskild kunds myrpinnes-problem.

För den som säger ”Och, vad är nytt under solen?” så skulle jag vilja likna detta vid att SEB nu under den pågående omstöpningen skulle välja att byta ut hela saltochpeppar-gänget och istället fronta med en samling yngre och mer tidsenliga förmågor. Ni vet den där typen som fryser om huvudet året runt och ägnar sig åt flockbeteende för att visa upp hur unika de är (Jag tror de kallas hamstrar eller möjligtvis hipsters, det är någonting med de där ludna ansiktena som är så förvirrande att jag aldrig kan lära mig att skilja dem åt). Tror ni det kommer hända på SEB? Jo men visst!

Acando som företag väljer dock att ställa just digital innovation i skyltfönstret och det gör mig väldigt stolt. Namnet till trots så tror jag den här innovationsbyrån kommer kunna lindra klådan hos många av våra kunder, och därigenom bana väg för de relaterade tjänster som vi som jobbar med SAPs innovationsplattform kan erbjuda.

Välkommen till världen itch! (itch.design)

Äta “myrer”? Kittlar dödsskönt i kistan!

Mowgli & Baloo