Innan jag styr mot hängmattan och ett par veckor i horisontalläge så håller jag som bäst på att samla på mig lite intressant läsning som kan hålla igång hjärnan under ledigheten. Är väl kanske ingen hemlighet att det är digital transformation i alla former och skepnader som ligger på bordet just nu, och vad är väl mer angenämt än att luta sig tillbaka och låta sig bli inspirerad genom en god bok på temat?

Det saknas inte direkt böcker, artiklar eller videos som man ”borde” ta till sig, så det gäller att vara lite selektiv i sitt urval och jag har nu lyckats samla på mig en topplista med först och främst böcker som jag känner kommer bli bra i sommar.

För den som tycker att avkoppling är för mesar och hellre tillbringar semestern med fridykning, base jumping, bergsbestigning eller ett iron man-lopp eller två så vill jag ändå rekommendera 22 sidor på temat Digital Transformation.

Det handlar om en artikel som publicerades nyligen, men som av någon anledning inte rönt så mycket uppmärksamhet här i Sverige. SAPs två kanske mest inflytelserika användargrupper ASUG (Nordamerika) och DSAG (Tyskland) lade fram en gemensam point-of-view kring Digital Transformation. Jag kan inte dra mig till minnes att man någonsin presenterat något liknande tidigare, vilket om något signalerar hur viktig frågan är i SAP communityn.

När man först börjar läsa artikeln så förväntar man sig kanske en tydlig koppling till SAPs vision om S/4 HANA som den naturliga digitala kärnan för företag som skall påbörja sin digitala innovationsresa. Det finns lite av den typen av tankar, men det som gör artikeln intressant är att den tydligt utmanar SAP-communityn att agera i frågan kring Digital Transformation innan man börjar utvärdera SAPs lösningar. Det handlar om att göra sin egen hemläxa och inte förlita sig på att en mjukvaruleverantör kommer och löser dina problem genom sina produkter.

Strukturen är också bra ur pedagogisk synvinkel då den inleder med att exemplifiera digital transformation och nya digitala affärsmodeller innan utmaningarna för SAPs ekosystem rullas upp. Det senare gillar jag dock om möjligt ännu mer då man valt att gruppera tankarna under följande punkter.

  • The Legacy Challenge
  • The Global Challenge
  • The Portfolio Challenge
  • The Business Modell Challenge
  • The People Challenge

Grupperingen i sig är väl inte unik, men värdet i artikeln ligger i att ASUG/DSAG delar med sig av sin gemensamma syn inom varje område. Sammantaget så försöker man förmedla en ståndpunkt kring hela den digitala transformationen oavsett om det är just SAP som tillhandahåller verktygslådan eller inte. Sedan är det givetvis så att en artikel på ca 20 sidor inte bottnar några frågeställningar helt, men tack och lov så radar man upp en del intressant referensmaterial som man med fördel kan utforska vidare. Bland annat så hänvisar de till ett par undersökningar gjorda av McKinsey, och jag lämnar er därför med ett citat från inledningen på ”Cracking the digital code: McKinsey Global Survey results”.

Most companies have yet to realize digital’s full value, and leadership and talent are among the biggest hurdles to success.

Ledarskapsfrågan kan jag påverka genom att missionera internt om vikten av digitalisering, men för talangdelen har jag ett mer tydligt personligt ansvar. För att kunna bidra med kunskaper så måste man först skaffa sig dem. Där av min hängmattelista som just nu toppas av.

  • Superintelligence – Paths, dangers and strategies (Nick Bostrom)
  • The Singularity is Near (Ray Kurzweil)
  • Rise of the Robots – technology and the threat of a jobless future (Martin Ford)

Hoppas ni också hittar någon intressant sommarläsning att varva ner med. Passa dessutom på att njuta av att faktiskt läsa en bok oavsett om den är fysisk eller digital. Skall man dra lite slutsatser från Apples WWDC announcements så kommer vi snart be Siri sammanfatta det viktigaste vi behöver veta ut varje novell, roman eller artikel och sedan läsa upp det för oss när vi sitter där i bilkön eller står upptryckta mot dörren på tunnelbanan. Och är det inte Siri så är det kanske Viv, Cortana, Alexa eller någon ny Artificiell Intelligens som ännu inte sett dagens ljus.

Vi hörs igen efter semestrarna!

Länk till artikeln från SAPs användargrupper.

IMG_5935