Tredje dagen av tre har precis börjat!

Mina topp 3 händelser är:

  1. SAP har avslöjat lite statistik kring S4HANA Enterprise Management implementeringar
  2. HANA är inte bleeding edge teknologi, 6000 installationer finns i världen. HANA är mainstream technology.
  3. Cloud for Analytic har bytt namn till Business Object Cloud och stödjer predictive analytics och machine learning

I skrivande stund så finns det ca 200 S4HANA implemteringar och 800st håller på att implementeras. Rudolf Hois, Cheif product owner S/4HANA. HANA är inte bleeding edge teknologi. 6000 kunder har redan implementerat HANA-plattformen. HANA är mainstream teknologi. Frågan som dryftats en del är Appliance (paketerade HANA lösningar) versus TDI (egenkomponerade HANA system). HANA infrastrukturen är dyr och man måste hantera denna fråga. Nu  finns det flera sätt både på Infrastrukturnivå och på datanivå.

En avgörande vattendelar, beträffande S4HANA, är hur man ser på sin anledningen till S4HANA. Frågan man ska ställa sig är:

  • Är min verksamhet och processer påverkade av digitaliseringens krav?

Om svaret är nej (inte nu) då är ECC 6.0 EhP 8 on HANA svaret på nästa version.

Men om man ser att ens verksamhet utmanas av dom krav som digitaliseringen ställer, t.ex:

  • Segment of 1
  • Lot size of 1
  • realtidsuppdatering

Ja då bör man välja S4HANA. S4HANA är en ny produkt med helt nya processer för att möte nästa 10 års utmaningar.

Namnlös

SAP har varit tydliga på denna konferens! S4HANA kommer påverka verksamheten, men det beror på att verkligheten runt omkring oss har ändrats. Digitaliseringens krav kräver att vi ändrar vårt sätt att jobba. Vi kan inte asfaltera kostigarna, nu måste man ändra processerna som definierades på 90-talet. S4HANA är SAPs lösning på den digitala värdekedjan, och det har konsekvenser på sättet som vi jobbar. Om man inte känner sig utmanad av digitaliseringen, då finns ECC 6.0 EhP 8 on HANA som ett utmärkt alternativ. Samma fina processer men med en blixtsnabb HANA platform.

Jag tycker att det är befriande att SAP tydligt vänder frågan till oss Partners och Kunder. Vad tror ni att ni behöver dom närmaste 10 åren. Samma som dom föregående 10 åren eller något nytt!

Mina tredje iakttagelser, som jag nämnde i början var

  1. Cloud for Analytic har bytt namn till Business Object Cloud och stödjer predictive analytics och machine learning

 

BO Cloud

SAPs satsning på BO Cloud syftar till att ge användarna ett lättanvänt Analytic verktyg som kan erbjuda alla behov man kan behöva (som inte finns inbyggt i S4).  Detta är en riktigt spännande utmanare inom ramen för Advanced Analytic (Gartner) + enkelt för användare att analysera på. Mycket fokus på konferensen här i Wien är att se in i framtiden (Predictive analysis). Denna funktionalitet är nu del av BO Cloud. Guided machine insights, är ett sätt att med hjälp av machine learning finna relevanta mönster i komplex information. Passar bra för företag som inte har tillgång till forskare inom datavetenskap eller statistiker som specialiserat sig på att finna relevanta mönster i data. Samt saknar kunskap kring algoritm-programmering. Denna funktionalitet är resultatet av företagsköpet SAP gjorde 2013 av KXEN. Nu kan kunder som vill snabbt komma igång med denna funktionalitet titta på BO Cloud (tidigare nämnt som Cloud 4 Analytics). SAP erbjuder nu ett verktyg i molnet för alla Analytic behov.

 

Ytterligare en funktionalitet som har visats i olika sammanhang är SAP Digital Boardroom. Denna funktionalitet finns bara på BO Cloud och erbjuder ett nytt sätt att analysera komplexa beroenden. När man drillar ner sig i detaljer samt ändra på detalj nivå så behöver man se vad konsekvensen blir på övergripande nivå. Detta erbjuder SAP Digital Boardroom. Produkten har framförallt lyfts fram att detta är sättet som SAPs ledning kör sina ledningsgruppsmöten. Men verktyget och konceptet kan användas av alla som behöver analysera komplexa förhållanden.

Då visualiseringen och konceptet bygger på 3 st stora touch-skärmar (vilket är ganska dyra :-)) så har man introducerat Virtual Reality alternativ. Det funkar faktiskt :-). Så snart kommer vi stå som zombis ute i korridorerna och titta åt olika håll samt prata rakt ut i luften med våra kompisar över hela världen.

VR hos SAP

 

Vi hörs!

Kalle