Jag vet att jag lovade er min och mina kollegors ”take” på Design Thinking nu så här i inledningen på 2017, och det löftet står jag fast vid. Först skall dock årets SAP Field Kick-Off Meeting – FKOM avhandlas i Barcelona. Detta årliga event sätter riktningen för det kommande verksamhetsåret och är en viktig del i relationsbyggandet mellan SAP och dess partners. Temat för årets sammankomst är ”It’s Time”.

Tillställningen innehåller en del internt ryggdunkande bland SAP-anställda, men normalt också en rejäl portion av information kring vilken väg SAP-ledningen stakat ut för de kommande tolv månaderna. Årets agenda innehåller inga större överraskningar vid en snabb överblick … men … så … mitt ibland raden av keynotes och break-outs står där namnet på en för de flesta helt okänd superstjärna. Professor Jürgen Schmidhuber.

Det går en våg av förväntningsfulla rysningar längs ryggraden när jag läser hans namn, och den 10 januari klockan 11:30 blev plötsligt rödmarkerad i min kalender som årets kanske viktigaste dag och tidpunkt. Med inte mindre än nio internationella utmärkelser inom området Machine Learning och Pattern Recognition är Schmidhubers team det mest framgångsrika i världen och de var bland annat först med att åstadkomma det som kallas ”Superhuman Visual Classification Results” inom mönsterigenkänning. Teamet brukar ibland kallas för ”The first Very Deep Learners” och de har gjort många banbrytande upptäckter inom området Deep Learning inom Artificiella Neurala Nätverk. Utan att veta om det så skördar du antagligen frukterna av deras arbete genom algoritmer som idag används av företag som Google, Apple, Microsoft och IBM.

När Jürgen äntrar scenen den 10 januari kommer jag sannolikt behöva kämpa emot för att inte framstå som ett av de där hysteriskt skrikande fansen man sett på gamla Beatles-klipp. Ett beteende som nog skulle sticka ut en del bland eventets tusentals sansade medelålders män i ljusblå skjortor och mörka kostymer. Jag lämnar dock inga garantier för att jag lyckas!

Dags att packa väskan inför FKOM. Var har jag nu gjort av autografblocket?