Det som gör att jag tror att årets SAP Innovation Forum blir någonting alldeles extra är det faktum att SAP gjort sitt yttersta för att eventet skall vara upplevelsebaserat vilket bland annat syns i att en stor del av lokalen är vikt åt det man kallar SAP Experience Lounge. Förutom gamla kändisar som Digital Boardroom och AR/VR-glasögon så gästas årets Forum av den sympatiska roboten Pepper från Aldebaran (inte stjärnan i Oxens stjärnbild utan det fransk-japanska robotik-företaget). Denna humanoida lilla följeslagare både lyssnar och talar, och genom sin emotion engine kan den analysera dina känslor och anpassa sitt beteende därefter. Den klarar att hålla ett flertal konversationer igång samtidigt och genom färgkodning runt ögonen kan man se vem den för tillfället har i fokus. Om du inte har upplevt hur det är att konversera med Pepper så måste du ta chansen, för det är en tankeväckande övning.

I Japan har man redan med framgång introducerat Pepper som en alternativ vårdgivare inom äldreomsorgen, och den har blivit en populär inredningsdetalj i många japanska hem. Roboten välkomnar även kunder i stora köpcenter och snart finns den tillgänglig för att hjälpa till att förklara Nescafés olika produkter i ett tusental av deras butiker.

Den som har Will Smiths I, Robot i färskt minne och känner oro för att bli nermejad av en humaniod med kortslutning behöver inte vara speciellt orolig med tanke på att Pepper är utrustad med en arsenal av tekniska hjälpmedel som ultraljudsgivare, lasersensorer och hindersensorer i benen, och är det någonting som den utstrålar så är det ett givmilt lugn och ett överflöd av hjälpsamhet. Å andra sidan såg den lilla vita kaninen i Monty Pythons The Holy Grail rätt beskedlig ut den också … så jag lovar ingenting! Fast den som inget vågar har heller ingenting att vinna eller hur nu ordstäven lyder, så ta chansen! Boka in SAP Innovation Forum redan idag.