Jag brukar beskriva mig självt som milt till måttligt intresserad av sport. Med två gigantiska undantag. Mitt hjärta klappar för Amerikansk Baseball där jag följt Chicago Cubs sedan slutet av 90-talet. Det andra undantaget är Amerikansk Fotboll där jag följt New England Patriots i 20 års tid.

Det har varit år med en mix av blandade framgångar för Patriots och så den konstanta besvikelsen Cubs som fått bära epitetet “de eviga förlorarna”. Så kom då säsongen 16/17 som sannolikt inte kommer kunna överträffas under min livstid. Först Chicago Cubs osannolika vändning mot Cleveland Indians som gav dem World Series-titeln efter 108 års väntan. Sedan måndagsmorgonens vändning i matchen mellan New England Patriots och Atlanta Falcons som fortfarande sänder chockvågor genom USA.

Cubs har jag skrivit om tidigare och då framförallt med fokus på den identitetskris som skvalpar i kölvattnet efter den brutna förbannelsen som ofta förknippats med legenden om Billy Goat. I ett universum byggt på osannolika sammanträffanden så är nu också Patriots Quarterback Tom Brady GOAT (Greatest Of All Time) inom en lång rad kategorier inom NFL.

Om Cubs vändning mot Indians är en klassiker så är det ingenting mot Patriots Fågel Fenix-resa under årets Super Bowl. Atlanta Falcons förnedrade laget under de två första kvartarna och den store härföraren Tom Brady stod inte att känna igen.

Inte ens Microsofts virtuella assistent Cortana hade kunnat förutspå den episka vändningen som sedan följde. Cortana lyckades träffa rätt i 64% av sina prediktioner under grundsäsongen i år, vilket är en liten förbättring gentemot föregående säsong. Under slutspelet halkade Cortana tillbaka till 50% vilket är ungefär lika bra som vilken slumpgenerator som helst. Apples Siri gav sig också in i leken i och på frågan vem som skulle vinna Super Bowl så gav ”hon” segern till Patriots med 3 poängs marginal. Hade man ställt frågan under Lady Ga Gas halvtidsshow så hade garanterat såväl Cortana som Siri unisont korat Falcons som segrare. Så blev det inte!

 

siri-nfl

 

Mitt fantastiska Patriots inledde en resa som för alltid skrivit in sig i historieböckerna. Det största underläge som någonsin hämtats upp i Super Bowl var 10 poäng innan Patriots påbörjade sin otroliga vändning där ett 25-poängsunderläge eliminerades och laget tvingade fram en förlängning. En vunnen slantsingling och sedan en typisk Brady-drive hela vägen ned till en Touchdown och Patriots och Bradys femte titel. Ingen som sett den första halvan av matchen kunde förutspå detta. Osannolikt var bara förnamnet!

De maskinlärande algoritmerna behöver dock inte känna sig nedslagna för att de ännu inte lärt sig hantera det faktum att ibland så inträffar det osannolika hur mycket än statistiken och historien talar emot det. Cortana och Siri är dessutom i gott sällskap. Inte ens den hittills 100-procentiga orangutangen på Hogle Zoo i Utah prickade rätt denna gång och spräckte sin imponerande svit på 8-0. Det vi nu kan anta är dock att några noder långt nere i de neurala nätverken hos Apple och Microsoft lärt sig att ibland går saker och ting helt på tvärs mot all logik och det kommer de ta i beaktande nästa gång någon ställer frågan ”Vem kommer vinna?” Extrapolerar vi den här utvecklingen så förutspår jag att svaret så småningom kommer lyda ”X vinner över Y med 7 poäng, men vill du chansa på en riktig högoddsare så ta med följande alternativ …”

För min egen del så handlade årets Super Bowl om en känslomässig bergochdalbana som innehöll förtvivlan, uppgivenhet och en enorm besvikelse. Därefter följde ett par mindre hjärtstopp och slutligen en adrenalinstinn eufori. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat drömma om en sådan utveckling, och jag fick faktiskt nypa mig själv ett par gånger där på måndagsmorgonen. Ingen i Hollywood hade kunnat regissera detta bättre. Det fanns ingen som helst  logik i det som hände, och tur är väl det för när det osannolika inträffar det är då magi skapas.