Knappt har plastångorna lagt sig efter SAP Innovation Forum förrän vi går in i förberedelserna inför nästa lite större event. Med en dryg månad kvar till SAPSA VårIMPULS i Göteborg så tar jag främst med mig den trevliga responsen från er besökare på Innovation Forum som inspiration för att försöka åstadkomma någonting liknande på sammankomsten på Clarion Post Hotel den 26:e april.

Det som slog mig från Innovation Forum var att bredden av det vi visade upp gjorde det enkelt att hitta någonting relevant att diskutera med många av er som besökte vår monter. En del går igång på sensorer, andra mobila applikationer baserade på Fioris UX-paradigm och några ville så klart titta på en 3D-skrivare i aktion och diskutera framtida användningsområden för den typen av teknik.

Oavsett varför ni valde att stanna till hos oss så uppskattar jag att ni tog er tid till detta, och hoppas ni fick med er något tänkvärt och inspirerande hem.

Vad gäller talarna på SAP Innovation Forum så är min observation att man tydligt väljer att hoppa på nästa ”bandwagon”. Ingen talar längre om Digital Transformation eller ”disruption”. Alla vill nu muta in sin del av IoT-kakan och SAPs Nordiske CTO Jesper Schleimann var väldigt noga med att hamra in mantrat om Maskinlärande i hela SAPs portfölj. För min egen del så känns det rätt så bra, eftersom att just sakernas internet och tillämpningar inom Artificiell Intelligens ligger mig varmt om hjärtat. Att Schleimann sedan också flörtar med Design Thinking gör inte saken sämre.

SAP is all about IoT, Machine Learning and Customer Experience

In the future we will ALL work as designers

– Jesper Schleimann

För att ta dessa områden vidare kommer jag nu gå in i en intensiv fas med internt fokus på att försöka konkretisera Industri 4.0 och sakernas internet. Det finns många dimensioner i detta som verkligen förtjänar en genomlysning. Områden som är stora och komplexa var och en för sig och som tillsammans utgör grunden för att IoT skall bli en framgång ute i verksamheterna. Kunskapsbrist generellt och den våta filten som går under namnet Cybersäkerhet är två områden som naturligt kommer i fokus. Det senare högaktuellt efter DDOS-attacker som använder sig av våra uppkopplade manicker och så de kanske lite mer tragikomiska berättelserna om hackade internetuppkopplade dockor, hotell som tvingas återinföra analoga nycklar och universitetet som fick sitt nätverk sänkt av godisautomater och gatlyktor som maniskt letade efter skaldjur.

Det finns säkert anledning att återkomma till dessa ämnen längre fram, och har du tankar och idéer tveka inte att komma fram och prata med mig på SAPSA VårIMPULS den 26:e april.