För den som växte upp med 80-talets magiska musik så är kanske Dave Gahan och bandet Depeche Mode husgudar. Det är de alla fall hemma hos mig. Nu när sångaren fyllde år igår efter att precis ha varit på besök i Stockholm så känns det helt på sin plats att citera nya singeln ”Where’s the Revolution” genom

The train is coming

The train is coming

The train is coming

The train is coming

So get on board

Nu tänker ni “jaha, nu skall han tjata om Sakernas Internet med perrongen, tåget och känslan av att bli ståendes kvar medan de röda bakljusen sakta försvinner vid horisonten igen!”, och det har ni helt rätt i. För det är ett ämne som är så hett att det inte går att ta på utan brännskador.

Det finns ett gäng dystra själar som säger att “ja ja det är ju lätt att prata om vikten av digital adaption, adressering av teknologiska genombrott och annat hokus pokus” medan de sakta skakar på sina grånande huvuden. Samtidigt väljer de att fokusera sin energi på att stå emot den tsunami av tekniska landvinningar som slår emot oss alla istället för att vaxa upp surfbrädorna. Jag är kanske naiv som tycker att vi lever i den mest spännande tid för företag sedan introduktionen av ångmaskinen, men naivitet gör ibland att man liksom slinker förbi de värsta belackarna utan att tappa fart.

Jag är helt övertygad om att när nu röster höjs i min närhet för att vi ”måste stanna upp och besinna oss” så är det signalen för att stampa gasen i botten och låta dessa dysterkvistar försvinna in i dammolnet vi river upp i vår framfart. SAP har i vilket fall som helst lagt in högsta växeln när det gäller sin satsning på Internet of Things och produktsviten SAP Leonardo. Mitt under den svenska industrisemestern drar man ihop ett stort antal kunder och partners i Frankfurt för att visa upp vad som hittills gjorts inom IoT för att inspirera och inte minst motivera de som ännu inte kommit i gång i någon större omfattning.

Det skall bli intressant att se vad som kommer ut från dessa dagar, även om jag dessvärre kommer följa detta event på distans från semesterhängmattan. Mest spännande blir att se om det är några svenska kunder som nappat på SAPs Jump Start-program som syftar till att utforska, prototypa och implementera något av de utvalda moln-scenarios som ingår i programmet. Man utlovar en projekttid på lite drygt 3 månader för att etablera en pilotimplementering och en roadmap för fortsatt utbyggnad av sakernas internet i den analyserade verksamheten. Det är en minst sagt ambitiös och aggressiv approach för att få bollen i rullning.

Om vi nu på allvar skall kunna tala om att vara en del av den fjärde industriella revolutionen är det hög tid att det börjar sätta våra egna bollar i rullning. På SAPSA VårIMPULS nämndes det att de svenska företagen är ”laggards” när det gäller att ta till sig SAPs nya innovationsplattform. Samtidigt visar Fujitsus ”Global Digital Transformation Survey” (baserad på svar från 1600+ företagsledare och beslutsfattare i 15 länder) att 89% av respondenterna aktivt jobbar med digitala initiativ kopplat till artificiell intelligens och sakernas internet. Studien visar också att inom tillverkningssektorn är det så många som 3 av 4 som implementerar någon form av digital transformation just nu. Om detta är ett tecken på att man väljer andra plattformar än SAP att driva denna förändring låter jag vara osagt, men det är givetvis bekymrande om det är så att svenska företag är sena ut ur startblocken med att skaffa sig den avancerade verktygslåda som behövs för att driva en mer storskalig förändring.