En del svenskar kan sitta uppe hela natten för att se på Oscarsgalan eller Golden Globe Awards. Bekvämt nedsjunka i soffan med en stor skål popcorn och en kall öl framför sig. Det är underhållning och det är dramatik. Det är ett sätt att kunna delta i förmiddagsdiskussionerna vid kaffemaskinen.

En något mindre känd gala för gemene man är kanske SAPPHIRE som i år går av stapeln i Orlando den 16-18 maj. Genom Yahoo! Finance och SAPs event-site går det att följa live-sändningar från konferensen, och jag medger att det kanske är på gränsen till nördigt att sitta uppe och titta på detta, men underhållningen finns definitivt där, och det släpps alltid intressanta nyheter.

Så med popcornen i högsta hugg bänkade jag mig igår kväll inför årets Key Note med SAPs CEO Bill McDermott. Förväntningarna från min sida är alltid stora när han kliver ut på scenen. Hans lite banala och uramerikanska one-liners tilltalar kanske inte alla, men jag tycker det är underhållande att titta på.

Det första McDermott valde att ta upp var den heta potatisen kring indirekt användande som han beskrev som en ytterst delikat balansgång. Nyheten som släpptes var att processerna Order2Cash och Procure2Pay nu blir licensierade baserat på transaktioner och så adresserade han den segdragna frågan om vem som egentligen äger data i SAPs system, där man nu svänger och säger att så kallad ”static read access in third party systems” inte har någon licenspåverkan. Den som nu jublar och tror att hela frågan kring indirekt användning är löst får dock besinna sig lite, för nyckelordet är just ”statisk”, och det skall bli intressant att se var gränsdragningen hamnar.

En annan person som fick uppmärksammad sändningstid under dagen var Mala Anand som pratade om SAP Leonardo som SAPs ”Digital Innovation System”, och det blev cementerat hur central den här satsningen är för SAPs framtid. Med en multi-moln-infrastruktur i botten med SAP Data Centers, Google Cloud Platform, Microsoft Azure och Amazon Web Services visar man tydligt hur plattformen kopplar in i vår nya co-economy. Teknologikomponenterna man lyfter fram är Machine Learning, Blockchain, Data Intelligence, Big Data, Internet of Things och Analytics. En del känns lite överlappande så det finns säkert anledning till att gräva lite djupare inom varje komponent framöver.

En av de stora behållningarna i relation till ämnet var SAP Leonardo-demon av SAP Cloud for Real Estate som levererades av SAPs Chief Innovation Officer Jürgen Müller.

Efter denna djupdykning i SAP Leonardo lämnades stafettpinnen över till Berndt Leukert som gick igenom SAPs totala produktportfölj innan han lyfte på skynket till SAP Transformation Navigator – ett verktyg för att underlätta navigeringen från din nuvarande installation av SAP-produkter till en mer S/4 HANA-centrerad värld. Sedan var vi snabbt tillbaka i Leonardo-världen igen genom en demo av hur många av de saker jag skrivit om nyligen kommer samman i SAP Leonardo Services, och så avslutades hela Key Noten med demos av SAPs röststyrda digitala assistent SAP CoPilot i samverkan med virtuella sensorer och AR-tillämpningar.

Fick vi då en stadig dos av McDermotts semi-banala one-liners? Givetvis!

Trust – the ultimate human currency

Cut out the corporate cholesterol

Data is the new gold

Ikväll är det dags för Hasso Plattner att kliva upp på scenen – missa inte det!