Jag vet inte vad ni gör för att roa er, men jag tillbringar mer än gärna en dag med SAP för en djupdykande marinering i SAPs ERP molnlösningar. Anledningen är givetvis det faktum att SAPs flaggskepp S/4 HANA äntligen (!!!) kommer som en publik molntjänst (Public Cloud).

Många brukar säga att SAP aldrig haft en sann molnlösning och det spelar oftast ingen roll att man försöker kontra med den gamla trotjänaren Business ByDesign. Det blir lite som att prata för döva öron. De leverantörer som är födda i molnet framhåller gärna att det inte går att konvertera traditionell ERP till en sann molnlösning, men jag tror att dugligheten i S/4 HANA kommer visa sig tydligt i det publika erbjudandet. Då spelar det mindre hur pass renrasig stamtavla man anser sig besitta. Antingen levererar man ett värde till sina kunder eller så gör man det inte.

Nu så här inledningsvis kommer det sannolikt råda en viss förvirring kring vilken väg man skall välja för ett SAP ERP i molnet. Gränsdragningen mellan ByDesign and S/4HANA ” is muddy waters” för att citera Richard Bennington på SAP. Men skall jag försöka mig på en gissning så kommer S/4 HANA köra ifrån ByDesign över tid. Modellen känns mer framåtriktad med en tydlig komponentisering där ERP utgör den digitala kärnan som integrerar med SAPs övriga molnlösningar. ByDesign är mer en light-version av en uppsjö funktioner och i en bimodal verklighet känns det lite föråldrat. Med detta inte sagt att den lösningen inte har sina fördelar för mid-market-bolag som söker en “vanilla”-lösning, eller att det inte är ett trovärdigt alternativ för delar i en större koncern.

Hana cloud
SAP ERP Cloud Roadshow – Richard Bennington, SAP

Jag brukar dock envist proklamera att en intelligent digital kärna med maskinlärande som en väsentlig del av DNA:t är framtiden. Jag ser därför helt andra möjligheter med S/4 HANA som en publik molntjänst. Monolitens tidevarv är över och ett smörgåsbord av molntjänster är framtiden inom affärssystem. Hur lång tid denna omställning sedan tar vågar jag inte ta gift på, men sannolikt går det betydligt snabbare än vad vi tror idag.