Varje år bjuder SAP in till SAP Nordic Partner Summit i Köpenhamn … eller så brukade det åtminstone vara. Årets träff hade förlagts till fagra Snekkersten utanför Helsingör. När den första chocken lagt sig bland deltagarna över att behöva ta sig utanför stadsgränsens urbana trygghet så hördes en del uppskattande kommentarer kring miljön och den frodiga inramningen av eventet. Alla farhågor kring illasinnade sextåade banjospelare kom snabbt på skam.

Årets tema för SAP Partner Summit var Make Digital Real. De inledande anförandena från Nicholas Rouse och Martin Schirmer fokuserade tydligt på SAP Cloud Platform (SCP). Den plattform som skall fungera som limmet mellan alla produkter och tjänster som SAP erbjuder såväl OnPrem som i molnet. Shirmer tog upp den stora utmaningen att förflytta den existerande kundbasen till nästa generations ERP. En utmaning som återfinns i samtliga kundsegment. I samma andetag lyfte han också marknadens bild av SAP, där varumärket inte automatiskt förknippas med innovation. Detta blir problematiskt när allt fler anammar Gartners pace-layer-modell och letar lösningar för System of Innovation. Detta är en marknad som är enormt viktig för SAP och en dealbreaker för den digitala innovationslösningen Leonardo.

Always think SAP Cloud Platform

– Nicholas Rouse

Efter dessa inledande föredrag var det dags att släppa lös en rad olika talare på diverse digitaliseringsteman.

Min personliga favorit Jesper Schleimann är alltid något att se fram emot. Med öronen konstant klistrade mot Palo Alto och Stanford har han ofta ett aktuellt tema i sina presentationer. Just den här dagen fokuserade han på digitalt / innovativt ledarskap och den bimodala verkligheten – Digital Business Framework 2.0.

Utöver Jesper såg jag mest fram emot dragningen av SAP Leonardo (nu utbrister ni säkert i ett rungande nähä!). Dock var slot-tiden på 30 minuter lite för kort för att kunna förmedla några riktiga nyheter kring lösningen. Att fullt stöd för de tre plattformsjättarna Google Cloud Platform, Microsoft Azure och Amazon Web Services nu snart är i hamn positionerades tydligt jämte en del nyheter kring maskinlärande. Annars var det mest en överflygning likt den vi sett tidigare.

För att skapa en känsla för hur man gör det digitala påtagligt valde SAP sedan att köra ett antal separata workshops med mer hands-on-känsla som Alexa för röststyrd web-shopping i hybris, Lego och sensorer inte helt olikt det scenario jag beskrivit tidigare för AiN och Hololens-demos för olika typer av servicetekniker-tillämpningar. Dessa workshops tog upp två intressanta och aktuella frågeställningar. Hur kommer vi interagera med våra stödsystem i framtiden (röst, AR etc) och hur kan vi avdramatisera den nya tekniken så att gemene man kan se potentialen?

För er som inte kunde närvara, men som ändå vill ha en blixtsnabb sammanfattning av dagen har jag knåpat ihop en liten video som beskriver dagens höjdpunkter. Den tar endast 22 sekunder av er dag i anspråk!