Jag har likt många haft en massa olika roller, utvecklare, testare, kravställare, integrationsbyggare, systemägare, arkitekt osv. När vi nu är mitt uppe i en ”digital transformation” så dyker det upp en massa nya saker som man kan bygga. Men vem kan bygga?

 

Kunder har börjat utmana oss partners på detta vis. Wärtsilä i Finland utlyste en ”Hackerton” där partners fick bygga en ny innovativ applikation, med dom nya verktygen SAP har.  Hela poängen var att se vilken partner som kunde verkligen lösa problemet. När vi nu har fantastiska verktyg för att bygga innovativa lösningar på kända problem, så är byggarna extremt viktiga. Men det kräver flera kompetenser:

  • Fiori framework
  • SAPUI5 (ex. barcode reader)
  • Design Thinking
  • Datalagret i SAP
  • IoT tjänster i SAP Cloud Plattform
  • Ny utvecklingsplattform
  • Osv, det finns 100-tals tjänster att bygga lösningar kring i SAP Cloud Platform (SCP)

2017-10-24_09-06-12

Figure 1: HANA Database administration på SCP

 

Den bimodala metodiken att IT-världen behöver både köra tryggt och effektivt och snabbt och smidigt ställer krav på oss att lämna vår gamla vanliga verkstad. Inte nödvändigt för tryggt och effektivt, men SAP:s innovationsplattform är i molnet. Här har vi alla verktyg som krävs för att bygga innovativt. Långt många fler saker än vad som finns i vår gamla vanliga verktygslåda.

 

Det är inte svårt att bygga om man vet hur man gör. Men det är där skon klämmer, upplever jag. Det finns alldeles för lite byggare. Vi behöver ytterligare tillskott av kompetens. Vi jobbar stenhårt med detta på Acando. Vi har i 2 års tid jobbat med att bredda kompetensen mot en ”post-modern ERP-värld”. Jag tror att nästa steg är mentorer för nya förmågor.  SCP och cloudvärlden byggs mer med klossar (tjänster), som kopplar sig med kärnsystemen och dess datamodell. Ett nytt tankesätt hos utvecklare och arkitekter. En tröskel för mig själv har varit att utvecklingspråket är java. Men vänta bara! SAP annonserad att SCP kommer innehålla en full ABAP-stack på SCP. Detta var ett halleluja moment för en gammal kodare som jag.

 

Men det dröjer ett tag. SAP har det i sin plan för SCP. Så tidigast Q2 2018 dyker den upp. Men jag lovar att detta kommer basuneras ut med trumpeter och pukor.

2017-10-24_10-30-49

Figure 2: SCP Roadmap

Jag lovar att agera mentor för våra nya förmågor, som kommer hitta nya lösningar på dagens och morgondagens problem.

 

Igår byggde jag och mina kollegor applikationer i SCP hos SAP Svenska. Tack för en bra kurs. Så resan fortsätter att förstå dom nya verktygens möjligheter.

SCP gänget

@amminhobbi, @hansnehrman, @bhaveshkantilal