Dax att summera 2017, från mitt perspektiv. Julklappar och trevligt umgänge hägrar

 

Året som gått har innehållit fyra intressanta julklappar som vi öppnat och börjat köra:

 • S/4 HANA 1610 – SAP core
 • S/4 HANA 1709 – SAP core
 • Solman 7.2 – IT Management
 • SAP Cloud – discovery system och innovationsplattformen

 

Flera av våra kunder har visat på ledarskap att skaffa sig kunskap kring dessa produkter och vissa har redan börjat använda dem. Det gäller att få grepp om frågan ”- Göra rätt saker”, inte bara ”Göra saker rätt”. Vi som partner har under flera år studerat S/4 och Solman ur flera vinklar. Vad betyder detta ur ett värde- och kostnadsperspektiv? Se gärna tidigare bloggar. Denna investering har gjort att vi kunnat tillsammans med kunder hitta en roadmap framåt med SAP.

 

Tre viktigast slutsatserna:

 • Om du konverterar får du med dig befintliga funktionalitet – system of diffrentiation.
  • Vi har nu genomfört ett antal konverteringar av system med 500-5000 egenutvecklade objekt och konfigurering. Den gamla funktionaliteten fungerar (det blir dock en del fixande med egenutvecklade objekt). Men det som har skapats historiskt funkar till största del.
 • Enkelheten att utvärdera ny S/4  funktionalitet med hjälp av Cloud Appliance.
  • Under ett antal utvärderingar så har vi använt oss av cal.sap.com, dvs SAPs plattform för att få tillgång till SAP-system. Extremt smidigt. Det finns över 80 olika SAP produkter att välja från. Vi har framför allt användt oss av S/4, Solman och NW-system. På 20 minuter etablerar vi system som bara kostar när vi använder dom 2-5$/timme. Molnet när det är som bäst! Snabbt och smidigt. Inom Acando har det drivit oss att ersätta majoriteten av våra demosystem till cal.sap.com.
 • Att ändra sättet som vi jobbar är utmaningen när vi förflyttar oss till S/4 och Solman 7.2. Våga köra standard
  • S/4 och Solmans nya funktionalitet betyder ett nytt sätt att jobba på. Först då realiseras värdet. Ibland glömmer man detta. Det är först då man ändrar sig som man kan få utväxling på de nya sättet att jobba. Förändringen startar inifrån. Vi är vana att jobba på ett visst vis. Den förändringsprocessen måste man ta på största allvar.

 

När vi snart stänger böckerna för 2017 så är frågan vad som händer 2018. Jag tror fler svenska bolag behöver visa på ledarskap och få greppet om frågorna som detta kräver. Ur ett produktperspektiv så bör man förhålla sig till System-of-Innovation och om man då ska bygga det själv. Dom stora innovationsplattformarna har byggstenar att bygga lösningar med. Men vill man det? Vill du inte ha lösningar? Om du vill ha lösningar så tycker jag att man ska titta igenom SAP:s julkalender på molnbaserade innovativa färdigbyggda produkter.

2017-12-19_11-16-04

Ytterligare en sak som jag tror vi ska hålla ögonen på är kronjuvelen i molnet, S/4 HANA public cloud, ett fullskaligt SaaS ERP. Det ska bli riktigt spännande att se var den tar vägen 2018. Kolla in min kollega Fredric Sandells spaning om detta