Med en bild från Monument Valley på gränsen mellan Utah och Arizona så skulle man kunna tro att 2017 var en monumental öken, men 2017 var istället året då molnet skulle komma att bli den naturliga utgångspunkten i alla pågående (och kommande) kunddialoger. Det visade sig också vara året då frågan kring S/4 HANA gick från ”hur länge kan vi vänta?” till ”när kan vi börja?” och kanske roligast för oss som konsultorganisation ”kan ni hjälpa oss definiera vägen framåt?”.

2017 var året då vi såg SAP Leonardo ta form som en sammanhållande enhet för många av de teknologiska landvinningar som började nå allmänhetens ljus. En aptitlig paketering av existerande lösningar och en plattform för att lansera framtida innovationer. Jag kommer bevaka utvecklingen inom denna spännande del av SAP med stort intresse under nästa år.

SAP Cloud Platform gick från att vara något för ett fåtal invigda till att vara någonting som angår oss alla. Man förleds lätt att tro att det bara handlar om teknik och XaaS, men under 2018 kommer vi försöka visa upp hela bredden i plattformen, och internt ägnar vi två intensiva dagar i början på januari till att vända på stenar och grotta ner oss i detaljer.

2017 var också året då partnerskap stod i fokus. SAP meddelade att S/4 HANA äntligen kan köras på infrastruktur baserat på Cloud Foundrys giganter Google, Microsoft och Amazon. Microsoft och SAP gjorde stora gemensamma utfästelser kring ett utökat samarbete, och SAP och Apple knöts också tätare samman genom ett riktat SDK för app-utveckling. Microsofts VD Satya Nadellas vision om att lägga mer tid på hälsosam konkurrens genom bra produkter och tjänster och minimera tiden i domstolar käbblandes om olika typer av intrång och avtalsbrott såg ut att ha smittats av sig och genomsyra hela IT-industrin. Det borde kunna gagna oss användare och konsumenter.

Den största nyheten för mig personligen var kanske ändå den lokaliserade versionen av S/4 HANA Cloud (S4HC) för den svenska marknaden. Efter ett par dagars drillning hos SAP och en del fördjupning på hemmaplan så ser jag med förväntan fram emot att ta dialogen med våra kunder om lösningen under 2018.

moln

Avslutningsvis konstaterar jag att AI-frågan fortsatte dela världen i tre läger; de som inte ser några problem inom de närmaste 50 åren, de som vill höja ett varningens finger innan det är för sent och så gruppen som ännu inte förstått frågan. Det som var glädjande var att vi fick se många bra exempel på när till exempel maskinlärande börjar leverera nytta i våra affärsprocesser och i allt större utsträckning i våra privata liv. Själv har jag blivit helt beroende av att kunna navigera bland all vår media i hemmet genom Google Assistant. Att bara säga namnet på filmen, Tv-serien eller artisten som man är sugen på är så himla smidigt och har helt revolutionerat hur vi konsumerar musik. Aldrig har det spelats en sådan salig blandning hemma som nu. Den enda nackdelen är att det inte längre går att gömma fjärrkontrollen för sexåringen för att hindra att han byter ”kanal”.

Tur då att man kan dra sig tillbaka med paddan emellanåt. Under denna ledighet hägrar Max Tegmarks Life 3.0 (Liv 3.0) och Tom Verduccis The Cubs Way. Två emotionellt omtumlande böcker misstänker jag. En som handlar om en värld med villkor dikterade av algoritmer och en som beskriver filosofin som bröt en 108-årig förbannelse. Kanske kommer det lite reflektioner och tankar kring detta under nästa år. Just nu håller jag dock på att koppla ned för att verkligen kunna koppla av.

Over and out.

Signing off!